Öppettider: Bokningen är öppen helgfri vardag kl. 9:00-16:00 Telefon 026-996 60, övrig tid kontakta gärna oss via mejl: info@engeltofta.se

HILMA JOHANSSON HAMMARIN 

(1863–1946)

– Gävles svar på Wilhelmina Skoog


Engeltofta blev 1924 Pensionat Engeltofta efter att fröken Hilma Johansson Hammarin köpt fastigheten med byggnader och inventarier för 82 500 kr. Samma år återfinns hon också som köpare av Kronbergs Persbacka Gård. Det är idag svårt att greppa hennes livshistoria och flera frågor återstår att lösa.

Hilma Johansson Hammarin föddes på ett litet torp i Hammarö, Värmlands län och började tidigt arbeta inom restaurangbranschen i Karlstad. Hon flyttade 1892 som ensamstående mor med två söner till Gävle. Hennes första anställning där var på Stadshotellet. Hilma innehade sedan ett par ölhallar och var under en period föreståndare för Värdshuset – sedermera Standard. En anställning vid Stadshotellet i Hudiksvall finns också dokumenterad. Parallellt med Engeltofta drev hon åren 1927–1928 Olympia matsalar och kafé. Det finns också obekräftade uppgifter om ett restauranginnehav i Uppsala.

Den första maj 1925 öppnades Pensionat Engeltofta i Hilma Johansson Hammarins regi och redan första sommaren blev det succé. Här dansades till långt in på småtimmarna och alla pensionatsgästerna umgicks som en enda stor familj.

På Pensionat Engeltofta hälsades våren alltid med kase på stranden och fyrverkerier. Sista april firandet, midsommar och kräftpremiären var säsongens stora höjdpunkter. Dans arrangerades tre dagar i veckan då musiken spelade foxtrot, fransk och argentinsk tango i de storslagna salongerna. Det spelades schack, kort och biljard. Till en början var Pensionat Engeltofta öppet endast under sommarmånaderna för att sedan hålla öppet året runt.
Gefleposten skrev 2/5 1925: Engeltofta - ett notabelt pensionat. Vid en rundvandring i de stora och ståtliga salarna kunde man konstatera att Engeltofta bär syn för sägen. I allt som allt innehåller den storslagna byggnaden 32 rum.

Efter många års intensivt arbete, och med ålderns rätt, slutade Hilma Johansson Hammarin den sista januari 1933 sin restaurangbana och lämnade över Pensionat Engeltofta till Oscar Zedrén.