FISKESAMHÄLLEN

Bönan är ett gammalt fiskeläge som är mest känd för sin bönaböckling, fyrplatsen, fiskekapellet, café och lotsstationen.

Bönan bildades i början av 1800-talet när fiskarna flyttade ut i havsbandet. Under inledningen av 1900-talet köpte burgna grosshandlarfamiljer upp fiskarnas hus, som de lät bygga om till sommarresidens, ofta med storslagna glasverandor mot havet. I takt med att Bönan blev en sommarvistelse byggdes även hotell, badhus, café, dansbana, skola, postkontor och en handelsbod och ångbåtarna Bönan I och Bönan II trafikerade centrala Gävle från Böna Brygga.

Fisket i Bönan har avtagit sedan 1950-talet men fortfarande finns färsk fisk och böckling att inköpa vid fiskebodarna. I Bönaviken finns en populär långgrund sandstrand för barnfamiljer och i dess närhet ligger Böna tennisbana, Böna Café och den marina inredningsbutiken Carl & Olivia. Att upptäcka kuststräckan med cykel är att rekommendera, en härlig utflykt. (Från Engeltofta till Bönan tar utflykten ca 30 minuter), cykelvägen är asfalterad hela vägen.
Engesberg, Utvalnäs och Harkskär
I Engesberg finns Engesbergs Herrgård, fiskehamn, havsbad och camping. Gefle Segel Sällskap GSS har sitt klubbhus och båthamn i Engesbergsviken, Huseliiharen.

Utvalnäs och Harkskär är gamla fiskesamhällen som ligger längre ut efter kusten. Här finns fiskaffär och fiskekrogen Wahlströms, naturstigar, idrottsplats och kajakuthyrning mm.